9/9

Історія вишивки із Monya. Вишивка картин бісером та муліне.

05/16/2019
Віталій Грибинюк
История вышивки с Monya. Вышивка картин бисером и мулине.

Історія вишивки

Вишивка – звідки, як і навіщо!

Чи знаєте Ви, що таке вишивка та що вона несе у собі?

У словниках є загальнодоступне визначення вишивки. Вишивка - це широко відомий вид декоративно-прикладного мистецтва, де візерунки та зображення виконуються вручну або на вишивальній машині на всіляких тканинах, бавовняними, вовняними, шовковими кольоровими нитками, а також бісером, срібними та золотими нитками та дорогоцінним камінням.

Бажання прикрасити себе і надати своєму вигляду індивідуальність властива людям і тому ще в давнину люди вишивали на шкірі, різні візерунки, щоб відрізнятися від решти.

Природно, що вишивка вважається одним з найстаріших і найдавніших видів рукоділля і звичайно ж, як і інші види науки та мистецтва зародилася вона на Сході, але греки, стверджують, що вишивку винайшла богиня Мінерва. Гомер описував, що Парісом були привезені в Трою чудові вишиті роботи з Тиру та Сидону, які славилися своїм мистецтвом. В Іліаді описується як Олена вишивала по білі тканини битви, які вели через неї троянці і греки. За часів походів Олександра Македонського греки познайомилися з розкішною азіатською вишивкою.У Греції та Римі вишивали золотими нитками, такий вид вишивки був настільки популярний, що його хотіли заборонити, вважаючи, що такий вид рукоділля невиправдана розкіш.

Епоха відродження стала поштовхом у розвитку вишивання, найкращі художники при палаці Лоренцо Медічі розробляли малюнки та схеми для вишивання.

Існують свідчення, що і на Русі вишивання зародилося досить давно, про що свідчать, знайдені вишивки, що відносяться до 9-12 століть. До прийняття християнства вишивка мала сакральний характер і була наповнена захисними символами. Вишивали в основному рушники, рушники та одяг вважалося, що вишитий одяг захищає від злих сил та пристріту. Велика увага приділялася весільним рушникам, рукодільниці вплітали складні захисні символи в орнаменти рушника, які мали оберігати молоду сім'ю та нести їм щастя. Особливу цінність із потужним захистом мали вироби, над якими, працювали, з світанку і до заходу сонця, тобто весь день. Після вінчання такі рушники ховали, щоб їх не наврочили. Слов'янські жінки вишивали сорочки, верхній одяг, пояси та ін. На сорочках здебільшого вишивали комір рукава та поділ, щоб захистити себе від злих сил.

У наш час вишивання можна назвати найпопулярнішим видом рукоділля. Рукоділки вишивають, нитками, бісером, гладдю, камінням, всілякими техніками та за допомогою численних матеріалів. З урахуванням розвитку вишивального мистецтва, можна сміливо стверджувати, що зараз існують тисячі дизайнів та схем для вишивання, які ретельно розробляють команди дизайнерів та просто творчі люди на будь-який смак, які з кожним днем поповнюються все новими та новими дизайнами. Звичайно, в наш час, вишивка вже не носить такого сакрального значення як на Русі, але і зараз у вишивальних колах існують свої легенди з вишивання того чи іншого дизайну та віра в магічну силу Вишивки, а як інакше можна назвати процес, коли з чистого відрізу тканини, голки та набору ниток, народжуються шедеври гідні захоплення, це не що інше як Магія. Пориньте і Ви в Магічний світ Вишивання.

Вишивайте в Задоволення!